Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

Érden is a költségvetési csalással vádolt ügyvéd irodája kap megbízást?

Gyurcsány benyújtja a számlát

2019. november 07. - Érdi Oldal

Dk- és MSZP-vezetésű fővárosi önkormányzatok nem sokat lacafacáztak: alig száradt meg az új balliberális polgármesterek megbízólevelén a pecsét, máris megbízást adtak a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodájának. Vajon ez várható Érden is?

 

czegledy.jpg

Czeglédy Csaba itt még bilincsben, de Gyurcsányék feltették az EP-listájukra, így ezzel időlegesen megúszta

 

A jelek szerint Gyurcsány máris benyújtotta a számlát politikai támogatásáért. Személyes jó barátja, Czeglédy Csaba és a DK-t, valamint az MSZP-t képviselő ügyvédi irodája Erzsébetváros és Rákospalota új, baloldali vezetése révén már megbízást is kapott arra, hogy átvizsgálja a korábbi önkormányzati szerződéseket. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi közpénzt fizetnek a megbízásért ezek az önkormányzatok, az új polgármesterek ugyanis nem válaszoltak a sajtó megkeresésére, Czeglédy Csaba pedig azt válaszolta:

az ügyvédi iroda bárminemű megbízása, annak részletei, a megbízás ellátásának módja az ügyvédi iroda oldaláról ügyvédi titkot képez.

Úgy tudjuk, Érd ugyancsak a DK szekerét toló polgármestere, Csőzik László is erős ajánlást kapott arra vonatkozóan, hogy ennek az ügyvédi irodának adjon megbízást. Ami meglehetősen aggályos lenne, hiszen a gazdasági bűncselekmények miatt már büntetett, jelenleg súlyos bűncselekményekkel vádolt ügyvéd-politikus nem csak az önkormányzati hivatal, hanem szervezetei, sőt gazdasági társaságai szerződéseibe, sőt minden ügyiratába, gazdasági rendszerébe is jogosult lenne belenézni, a dokumentumokról másolatot készíteni - ahogy ezt Erzsébetvárosban és Rákospalotán már megteheti.

Az MSZP-s, de a DK-val is szoros kapcsolatban álló Czeglédyt 2018. március 1-jén az NVB jogerősen nyilvántartásba vette mint független képviselőjelöltet, ezzel mentelmi jogot szerzett magának, s emiatt meg kellett szüntetni az előzetes letartóztatását. (Ügye akkor még nyomozati szakban volt.)

Szabadulása után néhány órával már fel is tűnt a DK későbbi főpolgármester-jelöltje, Kálmán Olga esti televíziós műsorában, politikustársai közül pedig – saját bevallása szerint – az elsők között akarta felkeresni Gyurcsány Ferencet.

Gyurcsány és Czeglédy kapcsolata nemcsak politikai, hanem üzleti értelemben is szoros volt. Korabeli híradások szerint a DK-elnök felesége és a párt európai parlamenti listavezetője által igazgatott Altus Portfólió Kft. 2016. február 25-én 255 ezer euró, azaz csaknem nyolcvanmillió forint összegben úgynevezett rövid lejáratú likviditási – a fizetési nehézségek áthidalására szolgáló – kölcsönt nyújtott a Czeglédy Csaba által vezetett Human Operator Zrt.-nek.

A szerződést a kölcsönadó részéről az Érden Csőszik Lászlónak személyesen kampányoló Gyurcsányné írta alá. Ezt az összeget továbbiak követték, előbb 90, aztán pedig 35 millió, összesen tehát több mint 200 millió forint kölcsönt kapott a Human Operator az Altustól, mint kiderült, jogtalanul. A Human Operator egyébként központi szerepet tölt be a Czeglédyvel és húsz bűntársával szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádban.

Vajon arra szavaztak az érdiek, hogy ilyen emberek kapjanak közpénzből megbízásokat? Aligha.

 

süti beállítások módosítása