Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

BŐSZÉK IS TUDTÁK, MILYEN ALJAS TÁMADÁS KÉSZÜL ARADSZKI ELLEN?

Bajnai Gordonék cége a rejtély kulcsa

2020. december 07. - Érdi Oldal

 

Egy híroldalnak álcázott adathalász vállalkozás. A baloldali jelölteket támogató, a Bajnai-Gyurcsány kormányok prominenseiből álló cég. Ezek állnak a kórházban fekvő Aradszki Andrást gyalázó bejegyzés mögött.  Nehéz elképzelni, hogy az érdi baloldal politikusai, akik minden más településénél előbb, éppen a képviselő betegségének idejére időzítették a választási kampányuk kezdetét, ne tudták volna, milyen aljasság készül politikai ellenfelük ellen, akit gyűlölnek.

Cikkünkben bemutatjuk az Ezalényeg.hu oldal üzemeltetői és a Gyurcsány-Bajnai kormányok prominens személyiségei közötti összefüggést. Bemutatjuk azt is, hogy hogyan segíti Bajnai Gordonék cége a baloldali jelöltek, köztük a Gyurcsány-párt frakciójában ülő, a DK színeiben induló Bősz Anett kampányát.

A napokban egy baloldali híroldal, az Ezalényeg.hu minősíthetetlen stílusban gyalázta az intenzív kórházi kezelés alatt álló Aradszki Andrást, Érd megválasztott országgyűlési képviselőjét. Az embernek jó indulattal sem nevezhető „hírszerkesztő” nevű szerző cikke azóta is olvasható a szennylap oldalán, sőt, az oldal üzemeltetői azóta hirdetéssel is reklámozzák azt.

Magyar Nemzet: Bősz Anett a DK jelöltje lesz az ellenzéki előválasztáson |  Demokrata
Bősz Anett, a DK-frakció tagja, az érdi polgármester felesége, aki már bejelentkezett Aradszki helyére

 

A cikkel kapcsolatban emberinek látszó gesztust tett Bősz Anett, Gyurcsány pártjának érdi országgyűlési képviselőjelöltje, amikor visszafogottságra intette az ezalényeg.hu oldalt és saját oldalának követőit. Ám az ügy mélyére ásva a gesztus sokkal inkább tűnik képmutató hazugságnak, mint őszinte gesztusnak.

Elmondjuk, miért. Aztán döntsék el Önök, a szemüknek hisznek-e vagy Bősz Anettnek és társainak.

 

BAJNAI GORDONÉK POLITIKAI PROJEKTJÉNEK RÉSZE AZ EZALÉNYEG

 

Mit lehet tudni a koronavírusos Aradszki Andrást gyalázó oldalról? Látszólag csak egy újabb, hazugságokat terjesztő kampányfelület a baloldal palettáján. Egy a sok tucatból. Hasonlóan az azóta megboldogult Boldogulj Érden nevű szennyoldalhoz, ami jelentős támogatást nyújtott Csőziknek a kampányban. Az Ezalényeg.hu azonban sokkal több ennél.

Az oldal a tavalyi önkormányzati választás kampányában indult. Jórészt álhíreket, félinformációkat, hazugságokkal teli lejárató cikkeket közölt. Idővel egyre több regionális mutációja kezdett működni, Bajától Miskolcig, Érdtől a budapesti önkormányzatokig.

Az oldal kiadója az Oraculum 2020 Kft. Ennek tulajdonosa ifj. Páva Zoltán, Komló volt szocialista polgármesterének fia, aki a Miniszterelnöki Hivatal egyik tanácsadója volt a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány idején. A budapesti Dohány utcába bejegyzett egyszemélyes cég fő tevékenységi köre PR és kommunikáció.

Az oldal főszerkesztője Zentai András, aki az azóta megszűnt Együtt nevű párt kommunikációs csapatának volt a tagja. Zentai 2008-ban került az akkori MSZP-s Miniszterelnöki Hivatalba – Páva Zoltánhoz hasonlóan –, ahol két évig dolgozott médiaelemzőként. Zentai ezután ugyanilyen munkakörben tevékenykedett az Observer Budapest nevű cégnél, majd ismét a politika világában kötött ki: kommunikációs munkatársként dolgozott a Bajnai Gordon féle Haza és Haladás Alapítványnál. Végül a Szigetvári Viktor és Juhász Péter nevével fémjelzett Együttnél kötött ki.

 

Az Ezalényeg.hu oldal impresszuma

 

 

ŐK KÖLTÖTTÉK A LEGTÖBBET A KAMPÁNYBAN

 

Az Ezalenyeg.hu az önkormányzati választás kampányában a baloldal, köztük az érdi baloldal egyik legfőbb stratégiai fegyvere volt. Ennek megfelelően irdatlan pénzeket fordítottak a működésére.

Az önkormányzati választások utáni onlinemédia-elemzésekből kiderül, hogy a közösségi média hirdetési költések rangsorában több mint 60 millió forintos költéssel az Ezalényeg (és mutációi) messze az első volt. Megelőzte a Fidesz (37 millió Ft) és a Fidelitas (16 millió Ft) összes központi költéseit is.

Összehasonlításul: a különböző baloldali pártokhoz közel álló valamennyi médiatermék összes költése 70,6 millió forint volt… Az Ezalényeg oldalé önmagában közel ugyanennyi…

Mindez azért is figyelemre méltó, mert az oldalt kiadó Oraculum 2020 Kft jegyzett tőkéje 3 millió forint

 

DE KIK ÁLLNAK VALÓJÁBAN A LAP MÖGÖTT?

 

Jól látható, hogy az Ezalényeg egy átfogó politikai hadművelet része. Feladata adathalász módszerekkel jól meghatározott választói célcsoportok számára célba juttatni a baloldal politikai üzeneteit. A facebookos, google-os, sokszor „radar alatti”, tehát az egyszerű felhasználó számára nem látható és nem nyomon követhető hirdetések célcsoportjainak kialakítása és a hirdetések célzása egy, a szélesebb nyilvánosság számára nem túl ismert vállalkozás, a Datadat cégcsoport feladata.

Ezt a csoportot a 2002-2010 között regnáló szocialista kormányok prominens képviselői hozták létre.

 

 

A Datadat Professional Kft. a baloldali egykori élvonalából a 2010-es választási vereségük után a háttérbe húzódó politikusok vállalkozása. Nézzük, kikből is a cég.

 Az egyik tulajdonosa Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök. A cég ügyvezetője Ficsor Ádám, aki a Gyurcsány-kormányban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter volt. Felelős pozícióban van rajtuk kívül Szigetvári Viktor korábbi államtitkár, az MSZP volt kommunikációs stratégája, az azóta megszűnt Együtt nevű párt elnöke. Emlékeznek? Ennél pártnál dolgoztak korábban az ezalényeg.hu vezető is.

Bajnai, Ficsor és Szigetvári mellett a DEMOS Magyarország Alapítványt korábban irányító Dessewffy Tibor szociológus és tanítványai is részt vesznek a cég munkájában. A DEMOS Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb stratégiai háttérintézménye, ez az alapítvány adta ki a DK elnökének könyveit is. Saját bevallásuk szerint szoros kapcsolatot ápolnak a brit baloldali politikát segítő DEMOS UK nevű, hasonló célokat kitűző szervezettel.

A Datadat számos fejlesztéssel járul hozzá a baloldali politikusok kampányához. Az egyik legfontosabb terméke egy politikusoknak fejlesztett chatbot program, a Winwith.me. Ennek célja, hogy a támogatói bázis növelése mellett trükkösen, de legálisan megszerezze a gyanútlan felhasználók adatait, amiket aztán kampánycélokra használhatnak.

A cég feladata kísértetiesen hasonlít a Brexit-kampány kapcsán a nyilvánosság figyelmének középpontjába kerülő Cambridge Analytica célkitűzéséhez: a közösségimédiás csatornák felhasználói adatainak összegyűjtése, ezek felhasználása a kampányban. Sajtóértesülések szerint ők alkották és működtetik Gyurcsány Ferenc adathalász messenger-botját is, ahogy több baloldali politikusi oldal és hírportálnak álcázott baloldali kampányoldal működését is támogatják.

A cég a honlapján (https://datad.at/) többek között azt ígéri, hogy precízen célzott közösségi médiás hirdetésekkel és kiépített adatbázis háttérrel legalább 5 százalékkal növelni tudja a szavazni hajlandó támogatói bázist.

 

A Datadat ajánlatában adatbázis építés is szerepel

 

Az Ezalényeg.hu oldal cikkeinek, posztjainak az adathalász módszerrel megszerzett információk segítségével célzott hirdetései olyan támogatói hátteret adnak a baloldali jelölteknek, amelyekkel nehéz versenyezni.

Az Ezalényeg.hu érdi mutációja semmiben nem különbözik a többi „ezalényeges” oldaltól. Hazugságok, rágalmak, karaktergyilkolászások gátlástalan sulykolása a fő profil. Az oldal vezetőit az sem zavarja, ha helyreigazítási pereket vesztenek. Volt olyan pere az oldalnak, ahol az ügyvéd szemrebbenés közölte az elképedt bíróval, hogy igen, tisztában vannak azzal, hogy nem az igazat írták.

 

VAJON TÖRTÉNHET-E MINDEZ ÉRDEN CSŐZIKÉK TUDTA NÉLKÜL?

 

A kérdés, ami most felvetődhet az olvasóban, hogy a baloldal érdi prominensei, Csőzik László, Bősz Anett és a többiek, akik az általuk gyűlölt Aradszki András kórházi kezelését találták a legjobb alkalomnak a 2022-es országgyűlési választási kampányuk elindításához, vajon tudták-e, mi fán terem az Ezalényeg.

 

 

Nehéz elhinni, hogy nem.

Egy olyan oldalról van szó, amely komoly anyagi és humán erőforrással támogatja a baloldalt, köztük az érdit is. Megmosolyogtató a védekezés, hogy most hallottak erről először. Csőzik a kampányában jelentős szerepet játszó Boldogulj Érden oldalról is szemrebbenés nélkül állította, hogy semmi közük hozzá, de ezt már tényleg csak a totálisan agyatlanok hitték el neki.

Az is furcsa, hogy az Ezalényeg érdi facebook-oldala több olyan személyt is letiltott, hogy azok ne láthassák első kézből a posztokat, akik az előző, fideszes vezetésű önkormányzatnál dolgoztak. Vajon honnan tudta Zentai és Páva, valamint az Aradszkiról szóló gyalázatos cikket jegyző rejtélyes “hírszerkesztő” a budapesti Dohány utcából, hogy kiket kell vagy érdemes letiltani? Kézenfekvő a gondolat, hogy a helyi baloldal vezetőitől, akiknek kellő helyismeretük van és akik tudják, kiket szükséges távol tartani az oldaltól.

És végül: kézenfekvő feltételezés az is, hogy a baloldal által esélyesnek tartott, sőt jelöltként már megnevezett politikusokat bevonják a helyi kommunikációs stratégia kialakításába. Hiszen ők azok, akik elsősorban érdekeltek benne, ők a haszonélvezői a politikai ellenfelek lejáratásában, legyen az bármilyen aljas is. Végső soron mindez az ő politikai sikerük érdekében történik, nem csak úgy a maguk szórakoztatására.

Mindezek tükrében Bősz Anett sajnálkozása az Ezalényeg Aradszkit gyalázó cikke miatt, józan ésszel, a tények ismeretében nem tűnik másnak, mint képmutatásnak, elterelő hadműveletnek. De túlságosan is kilóg a baloldali lóláb. És túlságosan is bűzlik.

Végül vessünk egy utolsó, megvető pillantást az eszközre, amit a baloldal egy kórházban fekvő ember ellen bevet:

 

 

FRISSÍTÉS!

MIUTÁN LEBUKTAK, BEJEGYZÉSÜNK UTÁN LESZEDTÉK A CIKKET AZ OLDALUKRÓL.

süti beállítások módosítása