Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

Lengyel Péter: "A tulajdonosnak nincs joga beleszólni személyügyi kérdésekbe"

Nő a káosz az érdi kézilabda körül

2020. május 20. - Érdi Oldal

„Bosszantó helyzet” – így jellemezte az önkormányzat által felkarolt új szurkolói csoportnak a kézilabda körül kialakult káoszt Lengyel Péter, a balliberálisok frakcióvezetője az önkormányzat sport bizottságának elnöke. Mint írta, megérti az elégedetlenkedőket, hiszen ő is „sokkal gyorsabb megoldásra” számított, miután a városvezetés felszámolta a hatszoros bronzérmes csapatot. Megtudtuk azt is, hogy a Csőzik által „menesztett” edzők még mindig nem kapták meg a felmondásukat, ugyanakkor érdemi munkát sem végezhetnek.

 

A polgármesteri kabinet környékéről származó és az Érdi Sport Kft-hez közel álló személy által megerősített információnk szerint Szabó Edina vezető edző és Rácz Mariann kapusedző a mai napig nem kapták meg a felmondó levelüket, ugyanakkor munkát sem végezhetnek a klubnál. Mindez azért is meglepő, mert Csőzik László polgármester az elmúlt néhány hétben gyakorlatilag a teljes magyar médiát körbehaknizta a csapattal tíz év alatt hat bajnoki bronzérmet és több Magyar Kupa érmet is szerző Szabó Edina kirúgásával.

Szabó Edina még május elején nyilatkozta: „Olvastuk április 28-án a klub közleményét és polgármester úr Facebook-bejegyzését. Ha azt mondom, hogy én vagyok még az Érd vezetőedzője, az komolytalan lenne, mint ahogy ez az egész elég komolytalan”.

Azóta újabb két hét telt el, de hivatalos dokumentumot még mindig nem kaptak kézhez.

Pedig a két szakmai vezető "menesztéséből" Csőzik hatalmas botrányt kavart, miután nyilvánosságra hozta Szabó szerződését. Szabó Edina be is jelentette, hogy jogi útra tereli az ügyet. A városvezetés pedig fogadkozott, hogy hamarosan új csapatot és új szakmai stábot hirdet. Ebből egyelőre semmi nem látszik.

Csapat és edző tehát nincs, de új szurkolói csoportot már gründolt a városvezetés a korábbi „Dragonok” helyett. Igaz, már itt is megjelentek az elégedetlenség hangjai, hiszen eddig csak hangzatos ígéretek hangzottak el, előrelépés nulla. Lengyel Péter, a balliberálisok frakcióvezetője, a Sport Bizottság elnöke, aki az új „szurkolói” csoport és az önkormányzat közötti „kapcsolattartóként” jelenik meg a történetben, hetek óta ígérgeti a nagy bejelentést. A legtöbb, amire eddig futotta az az, hogy meglepődött a kialakult helyzeten. Lengyel taktikája elég vicces: amikor konkrét kérdésekre kellene válaszolnia, akkor egyszerű szurkolóként aposztrofálja magát, ha pedig a városvezetést kell kaserolni, akkor politikusként lép fel.

Lengyel szerint Szabóék (valójában jogilag meg nem történt) menesztése után „rendezetlen polgárjogi helyzet” - alakult ki, ami hétköznapi nyelven azt jelenti, hogy a jogász végzettségű Csőzik a csapat szétverését követően úgy akart megszabadulni az edzőktől, hogy előtte nem teremtett tiszta jogi környezetet. Hetek óta ígéri a városvezetés, hogy most már tényleg mindjárt új csapatot, új szakmai stábot hirdet, de egyelőre az sem tisztázott, hogy a beígért új csapat kialakítását, a játékosok, edzők szerződtetését ki menedzseli. Logikusan az Érdi Sport Kft ügyvezetőjének feladata és joga lenne ez. A gond csak az, hogy a Kft ügyvezetőjétől, Boldog Annától Csőzikék még tavaly év végén megvonták a bizalmat. A közgyűlés balliberális többsége ugyanis úgy döntött, hogy a korábbi, fideszes többség által kinevezett ügyvezető csak június végéig vezetheti a sportcéget - vagyis a bajnoki idény végéig (aminek a járvány aztán idő előtt véget vetett). Igaz, kineveztek mellé egy politikai gyámot is Varga András polgármesteri kabinetvezető személyében, aki azóta szép csendben, nyilvános indoklás nélkül lemondott a társ-ügyvezetői pozíciójáról. Árnyalná a képet és újabb érdekes kérdéseket vetne fel, ha korábbi döntését megváltoztatva Csőzik mégis meghosszabbítaná az ügyvezető megbízatását. Ha nem ez történik, akkor nemcsak csapatot, de új ügyvezetőt is keresnie kell a városvezetésnek.

Csőzik mint a tulajdonos képviselője felhatalmazva érezte magát arra, hogy nyilvánosságra hozza Szabó Edina és az Érdi Sport Kft között létrejött szerződést, ahogy arra is, hogy bejelentse: „Maradunk az NB I-ben, új csapattal, új játékosokkal, új edzőkkel”. Lengyel szerint viszont a polgármesternek

Az ügyvezető személyén kívül a tulajdonosnak jogilag nincs beleszólása a személyügyi kérdésekbe”,

vagyis Csőzik beleszólása a csapat személyi ügyeibe a frakcióvezetője szerint is megkérdőjelezhető.

Lengyel szerint bosszantó a kézilabda körül mára kialakult helyzet, és – ahogy fogalmazott – megérti az indulatokat. Való igaz: a több mint 13 évig sikeresen működő csapat hűlt helyén csak botrány és káosz maradt, ami rossz fényt vet Érdre és az érdi sportéletre.

És az egészen ezúttal is ott koszlik Csőzik László ujjlenyomata.

süti beállítások módosítása