Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

Hulladékcsapdában

2019. november 10. - Érdi Oldal

Régi igény Érden a zöld hulladék kezelésének megoldása, hiszen óriási mennyiség keletkezik a tavaszi metszéskor és az őszi lombhulláskor.

Érdnek van is erre egy rendelete 23/2005. (VII.01.) sorszám alatt, melyben ez áll:

"(3) A biohulladékot az ingatlantulajdonos 0,5 köbmétert meg nem haladó mennyiségben, hulladékzsákban, vagy legfeljebb 1 méteres darabokra vágva és kötegelve helyezheti az ingatlan elé. A 0,5 köbmétert meghaladó mennyiségű biohulladék kizárólag a Szolgáltató által rendszeresített megkülönböztető jelzéssel ellátott biohulladék zsákban helyezhető az ingatlan elé.

(3a) A Szolgáltató az alábbi időpontokban – a lakossággal közölt járatterv alapján – a kötelező közszolgáltatás keretében szállítja el a biohulladékot: január 10. – január 18. között 1 alkalommal, április 1. – április 30. között 1 alkalommal, november 1. – december 15. között 1 alkalommal. A téli időszak biohulladék elszállítása a karácsonyfa begyűjtését tartalmazza.”

A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy mindenki kipakol minden zöldhulladékot az ingatlan elé, amit eddig – olykor késésekkel ugyan, de – mindig elvitték, és nem csak az előírt fél köbméter mennyiségben, hanem mindent, amit az ingatlantulajdonos kitett.

zoldhulladek.jpg

A várost 13 évig vezető T. Mészáros András sokszor elmondta különböző interjúkban, hogy a sűrítés egyetlen feltétele az ehhez szükséges pénzügyi forrás előteremtése. Ipari park nélkül ez lehetetlennek tűnt. Mindezek mellett több mint félmilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a hulladékszállítás korszerűsítésére és az illegális hulladéklerakók felszámolására.

De ekkor jött a szivárványkoalíció és

"Kiszámíthatóvá tesszük és sűrítjük a zöldjáratot, városi komposztprogramot indítunk”

– ígérte meg Csőzik László kampánykiadványában.

De mint oly sok más ígérete, úgy ez is csak a kampányban volt fontos, a győzelme után már már mit sem számítanak. Az Érdi Újság 2019. november 6-i számában ezt olvashatjuk:

Az önkormányzati rendelet és dr. Csőzik László polgármester döntése értelmében az ÉTH Nonprofit Kft. az ingatlantulajdonosoktól ingyenesen elszállítja a kirakott zöldhulladékot. A zöldhulladék gyűjtéséhez az ÉTH Nonprofit Kft. ingyenesen, ingatlanonként 5 db, ÉTH emblémával ellátott sárga színű zsákot biztosít. Az ingyenes zsákot is az ügyfélszolgálati irodánkban lehet átvenni.”

Míg tehát az ÉTH T. Mészáros András idejében gyakorlatilag bármennyi kirakott zöldhulladékot elszállított, addig Csőzik döntése értelmében ezentúl ez díjtalanul maximum 5 zsák lehet, sűrítésről pedig már szó sem esik. Vagyis még esélyt sem ad arra, hogy 5 sárga zsáknyi zöldhulladéknál többet szállíttassunk el díjtalanul a jövőben.

Végül: Érden cirka 25.000 ingatlan van. Komolyan gondolja Csőzik, hogy ennyi ingatlantulajdonos, vagy akár ezek töredéke megjelenik az ÉTH ügyfélszolgálaton sárga zsákért? Vajon nem arra játszik, hogy ellehetetlenítse az ÉTH-t és a kampányban általa is végig támadott vezetését? Hiszen egy idő után a lakosok nyilván őket teszik felelőssé a kialakuló káoszért, holott a valódi felelős a városvezetés lesz.

 

süti beállítások módosítása