Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

AZ ÁTLÁTHATÓ MŰKÖDÉSRŐL SZÓLÓ ÍGÉRETÉT IS MEGSZEGTE CSŐZIK

2019 októbere óta nem látható az üvegzseb

2020. május 13. - Érdi Oldal

"Talán már most is látszik, hogy betartjuk, amit ígértünk, a totális arculatváltást: demokrataként viselkedünk, nem lopunk, felkaroljuk az emberek ügyeit, és emberközeli önkormányzatot valósítunk meg" - mondta az ÉrdMostnak adott mai propaganda interjújában Csőzik László polgármester, és közben a szeme se rebbent. Pedig a valóság ezzel szemben az, hogy 2006 óta nem volt olyan mély titkolózás, hazudozás a közpénzek felhasználásáról, mint ami tavaly október óta jellemzi a városházát.

Idézet Csőzikéknek a választási kampányban tett ígéreteiből:

„ - Minden közpénzzel kapcsolatos információt nyilvánosságra hozunk!
- Részletesen bemutatjuk a közpénzek felhasználásának módját, elszámolunk minden egyes adóforinttal.
- Áttekinthetővé, könnyen hozzáférhetővé tesszük a közbeszerzések és a közpénzből megvalósuló beruházások szerződéseit.
- Bevonjuk az érdieket a döntésekbe! Nyilvánossá tesszük és közérthetően bemutatjuk az önkormányzati döntéshozatali folyamatokat, már az előkészítés fázisától kezdődően – szolgáltató önkormányzatot szervezünk.”

Gyönyörű szavak, amiket az érdi választásra jogosult polgárok mintegy egynegyede, cca 12 ezer ember el is hitt. Rosszul tették.

Mert a helyzet még a pesszimista vélekedésekhez képest is elkeserítő. Érdemes elolvasni ezzel kapcsolatban Simó Károly fideszes frakcióvezető szintén mai, alaposan dokumentált bejegyzését ITT.

Több mint fél évvel azután, hogy Csőzik - többek között az idézett ígérgetésnek is köszönhetően - megszerezte a hatalmat Érden, egyetlen, ismételjük: egyetlen darab közérdekű, a közpénzek felhasználásával kapcsolatos dokumentum sem került fel Érd Megyei Jogú Város honlapjára. Az utolsó bejegyzés 2019. májusi, tehát egy évvel ezelőtti, még az előző városvezetés idejéből való. 

A vonatkozó oldalon ez a köszöntő szöveg fogadja a látogatót:

Tisztelt Látogató!

Ebben a rovatban találja meg az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben meghatározott, kötelezően közzéteendő adatokat, a közzétételi listákon szereplő adatok közzétételéhez szükséges közzétételi mintákról szóló, 18/2005. (XII.27.) IHM rendeletben előírtaknak is megfelelően. 

Az oldalakat folyamatosan frissítjük.

Már ez a szöveg is merő hazugság tavaly október óta. Egyrészt az akkor hatalmat szerzett balliberális városvezetés részéről - a később külön posztot érdemlő, semmitmondó vagyonbevallások kivételével - egyetlen dokumentumot sem töltöttek fel, az oldalt tavaly óta nem frissült.

Semmit sem lehet megtudni a hivatal, illetve az önkormányzat által kötött szerződésekről, itt tavaly szeptemberi az utolsó frissítés.

Nem olvasható az új városvezetés által elfogadott költségvetés koncepciója sem.

Nincsenek publikus közbeszerzési tervek a honlapon.

Nincsenek fent a közérdekű adatigénylések és az azokra adott válaszok sem.

Nincsenek fent a tanácsadói szerződések, a kommunikációs szerődések, az ügyvédekkel, ügyédi irodákkal kötörtt szerződések sem.

Nincsenek fent a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos dokumentumok, szerződések, számlák. 

Pedig jó lenne tisztán látni, hiszen Csőzik az egyik nyilatkozatában 50 millió forintról beszélt, holott a rendelkezésre álló adatok alapján alig 15 millió forintot költött a város védekezésre. 

Apropó, közérdekű adatigénylés: Bősz Anett feketeöves, 20 danos gyurcsányista országgyűlési képviselő a napokban azért támadt rá a kormány illetékesére, mert  a közérdekű adatigénylésre érvényes 15 napos válaszadási határidő a veszélyhelyzet idején a járvány elleni védekezést gátló ügyekben az eddig érvényes 30 nap helyett 45 nappal tolható ki. Bőszt nem gyötrik kétségek: szerinte ez a módosítás azt tükrözi, hogy a kormány titkol valamit.

Nos, lássanak csodát: még meg sem száradt a pöcsét a kormányrendeleten, az országban az elsők között éppen Bősz harcostársa és élete párja, Csőzik polgármester és hivatala élt ezzel a lehetőséggel, ráadásul mindjárt két adatigénylés esetében is. Az egyik szerződések, bankszámlaegyenlegek, kincsárjegyek, illetve ehhez kapcsolódó kamatbevételek adatainak kiadására, a másik a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kiadások, szerződések, számlák, teljesítés igazolások kiadására vonatkozott. 

Nehezen hihető, hogy ezek kiadása 15 napon belül nem lenne megoldható, az pedig végképp kérdőjeles, hogy e dokumentumok összeszedése veszélyeztetné a járvány elleni védekezést, ami Érden Csőzik részéről csupőán szelfikben merül ki.

És akkor most szembesítsük Csőziket Bősz szigorú feltételezésével: nyilván titkol valamit, azért tolta ki a válaszadás határidejét 45 napra.

 

Emlékeznek Csőzik mai kijelentésére a propagnda interjúban, ugye? "Talán már most is látszik, hogy betartjuk, amit ígértünk, a totális arculatváltást: demokrataként viselkedünk, nem lopunk, felkaroljuk az emberek ügyeit, és emberközeli önkormányzatot valósítunk meg"

Nos, ha valami kiderült mára, az az, hogy ez nem igaz. Sőt.

Utoljára 2002 és 2006 között volt ennyire homályos, ennyire eltitkolt, ennyire átláthatatlan az érdi önkormányzat működése, amikor Döcsakovszky és Csőzik vezette a várost. Lám, ezek az idők is visszatértek.

És még csak fél év telt el...

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása