Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

Az irreális ígéretcunami Ófalut is elérte

2019. november 19. - Érdi Oldal

Csőzik László a kampányígéret-cunami időszakában komoly figyelmet fordított Ófalura. Valószínűleg a közös biciklis múlt okán nagyon szerette volna, ha Süle Zsolt nyerne ott, mert Ófalu, mint a történelmi Érd magja, különös jelentőséggel bír, mármint eszmei értelemben. Számítása nem vált be, Antunovits Antal ismételten megnyerte a körzetet, Sülét pedig még azzal is megalázták az elvtársai, hogy bizottsági tagságot sem adtak neki. Ez azonban nem akadálya annak, hogy kiértékeljük H. Kovács szellemi utódjának ígéreteit.

Először egy kis történelmi kitekintés, bár nem a régmúltra, csak 15 évvel ezelőttre, arra az időszakra, amikor Döcsakovszky volt a polgármester és mellette Csőzik az alpolgármester. Emlékeznek még legnagyobb baromságára, a gumikerekű magasvasútra, ami Ófalut kötötte volna össze Parkvárossal? Habár ilyen magasságokba azóta nem tudtak felemelkedni, de voltak szép pillanataik. Csőzik például fórumot tartott az akkori Termál Szállóban, ahol állítólagos befektetők társaságában gyönyörű képes festett az újjászületendő Ófaluról, a Duna-partról: szállodák, lakópark, éttermek, vidámpark, volt ott minden. Igaz, a téglagyár akkor még magántulajdonban volt, de sebaj, álmodni lehet. Mint ahogy érdi Grinzinget is álmodtak, amiből néhány család kilakoltatásán kívül semmi nem valósult meg.

erd-ovarosi-kastely-_5.jpg

A mostani kampányban arról beszéltek, hogy Óvárost a déli agglomeráció Szentendréjévé fejlesztik. Igen szép mondat ez, ízlelgessük! A déli agglomeráció Szentendréje! Igazából majdnem minden megvan hozzá, igaz? Vagy mégsem?

Az egyik legérdekesebb pont: rekonstruálják a Szapáry-kastély pincerendszerét, és újjáépítik a kastélyt. Az utóbbit uniós forrásból tervezik megvalósítani. Valószínűleg Dobrev Klára ígéretére hagyatkoznak, miszerint a települések önállóan, a kormány jótállása nélkül is hozzá fognak férni uniós pályázati pénzekhez. A kastély felújításának ötlete egyébként régóta kering, többen próbáltak már befektetőket keresni, sikertelenül. Az uniós források felhasználásakor nyilván nem a kastély a prioritás, magánpénz nem áll rendelkezésre, a városnak pedig nincs erre forrása, és ha Csőzik az adóbevételek növelése helyett adóelengedéssel kívánja növelni a népszerűségét, beváltva az amúgy totálisan irreális és veszélyes kampányígéreteit, akkor még annál is kevesebb lesz.

Nézzük a továbbiakat!

"A Duna-partot megtöltjük élettel: kikötővel, vízisport- és horgászbázissal, futópályával, parkokkal, sétányokkal és szórakoztató-vendéglátó létesítményekkel népesítjük be."

"Óvárost műemléki felújításokkal, a pincesor további bővítésével és fejlesztésével, díszburkolatos utakkal szépítjük."

"A dunai aranykincs helye Érden van! – itt legyenek kiállítva a talált értékek!"

Ez az utóbbi ígéret különösen érdekes. A kiállítás egyetlen helye az európai hírű Magyar Földrajzi Múzeum lenne. Nos, városházi hírek szerint éppen most tervezik bezárni ezt a Közép-Európában egyedülálló intézményt, a város egyetlen múzeumát.

Nyári szabadtéri színpadot is ígértek a Duna mellé.

Szépni szép, ahogy mondani szokás, de hány éves vagy, királyfi? Újabb mesék újabb és régi gyerekeknek. Kikötő. Hová, minek, és mi kötne ott ki? Jachtkikötőre gondol a szerző? Vagy rendes dunai hajókikötőre? A MAHART-tal egyeztetett? Horgászbázis van, vízisportra most kötöttek szerződést egy egyesülettel, amely oda telepíti kenu-szakosztályát. A futópálya nem drága, azt még meg is tudnák csinálni, de minek. Parkok a Duna-parton? A Beliczay-szigetre gondol? Az ártérre? Hová tenne parkokat, hiszen mindenütt erdő van, ahol esetleg nincs, az meg természetvédelmi terület. Szórakoztató-vendéglátó létesítmények létrehozása meg nem önkormányzati feladat. Olyan ez, mintha az lenne a tervben, hogy gyurgyalagokkal népesítjük be a magaspartot.

Műemléki felújításokkal, pincesor fejlesztésével csak a tulajdonosok szépíthetik Ófalut, nem Csőzik.

Ez is tetszik: Nyári szabadtéri színpadot állítunk a Duna mellé. Remélem, nem az ártérre gondolt. Azt kikalkulálta valaki, mennyibe kerülne a közművek kiépítése? Gondolt-e arra, hogyan lehet megközelíteni a színpadot? A Molnár utca igencsak alkalmatlan erre. Aztán hol parkolna pár száz gépkocsi? Lehet, hogy egy igen pici színpadra gondolt csak, olyan nyakba akaszthatóra.

A dunai aranykincs hely azonban valóban Érden lenne. Kár, hogy Csőzik keveset szerencséltette jelenlétével a Köznevelési és Művelődési Bizottságot, mert ott elhangzott, hogy a Földrajzi Múzeum jelenleg nem alkalmas az elhelyezésére, olyan speciális igényeket kellene kielégíteni, amire se hely, se pénz. Persze, ha a város biztosít rá anyagiakat a költségvetéséből, akkor minden megoldható.

Hogy a felsorolt pontokból mi fog megvalósulni 2024-ig? Nagy eséllyel semmi.

 

Bodoni

süti beállítások módosítása