Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

Egyre kevésbé szabad az érdi sajtó

2020. január 19. - Érdi Oldal

Közel 24 órára volt szüksége az ÉrdMost nevű városi hírportálnak ahhoz, hogy megírja és publikálja a város országgyűlési képviselőjének és volt polgármesterének közös sajtótájékoztatóját. Egy napi többszöri frissítésű online híroldal részéről ez valóságos szakmai bravúr. De nem ez az egyetlen, az érdi sajtó szabadságának szempontjából furcsa történés.

A lassúságnak persze oka volt: a sajtótájékoztatón elhangzottakról meg kellett kérdezni a városvezetést, hiszen a baloldal kommentárja nélkül még az érdiek által megválasztott országgyűlési képviselő sem szólalhat meg. Hogy Tetlák Örs sértegetésen kívül semmit sem tartalmazó álláspontjából nemcsak a lóláb, de a kapanyél is kilógott, az legyen Tetlák és haverjai baja. Az ÉrdMost megbízott ügyvezetésének szervilis, seggnyaló viselkedése viszont már közügy. Nem azzal van a baj, hogy megkérdezik a másik oldalt és publikálják a közérdekű véleményét, sokkal inkább azzal, ha ez a vélemény nem közérdekű, kizárólag a sértés szándékával született, mégis közzéteszik. Ezzel az erővel nemcsak Tetlák szellemi, de fizikai szellentései is tudósításra méltók lehetnének, holott nem azok, ez nyilvánvaló. Persze dicséretesnek is lenne mondható az igyekezet a kiegyensúlyozottságra, ha oda-vissza működne. Csakhogy a városvezetés nyilatkozatairól valahogy mindig elfelejtik megkérdezni a városi ellenzéki politikusokat

image0.jpeg

Az ÉrdMost nemcsak ezzel a kényszeres igazodással ír érdi médiatörténelmet, hanem azzal is, hogy a szerkesztő külön kommentárokkal látja el az országgyűlési képviselő és a volt polgármester által elmondottakat. Magyarul közlekedési politikai rendőrt állít a jobboldali politikusok mondatai mellé, mintha az érdiek nem lennének elég felnőttek maguk értékelni azokat. Mintha az ÉrdMost a hetvenes évekbeli Népszabadság helyi mutációja lenne. 

De még ezeknél is súlyosabb volt az, ami két héttel ezelőtt történt. A tévé, a rádió és az ÉrdMost átmeneti időre megbízott főszerkesztője hatáskörét messze túllépve belenyúlt az Érdi Újság nevű hetilap tartalmába, és közvetlenül a nyomdába küldés előtt kivetette az országgyűlési képviselő nyilatkozatát. Csak hogy tiszta legyen: a cenzori feladatokat ellátó illetőnek semmilyen formális tisztsége nincs a hetilapnál, mégis az ő szava dönt arról, mi jelenhet meg a lapban és mi nem. 

Ami különösen furcsa, hogy az Érdi Újságot kiadó, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Maraton Kiadó lapigazgatója kérte meg a baloldali városvezetés által kinevezett átmeneti ügyvezetőt, hogy hagyja jóvá a lap tartalmát. Az előző vezetés idejében erre csak a lap tartalmáért felelős lapigazgatónak és a felelős szerkesztőnek volt joga, külsős személynek nem. Vajon mi indokolja a kiadó ilyen mértékű szervilizmusát? Csak nem az, hogy a háttérben született valamiféle titkos megállapodás a Maraton és a balliberális városvezetés között? Az biztosnak látszik, hogy az önkormányzat hamarosan visszaveszi a kiadás jogát. Ám a lap hirdetési helyei egyelőre szabad prédának számítanak. Hacsak nem született meg már az erre vonatkozó paktum....

A fejleményekre természetesen visszatérünk még.

süti beállítások módosítása