Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

ELBUKOTT CSŐZIK PROJEKTJE: NEM NYERT ÉRD A BRÜSSZELI PÁLYÁZATON

2020. július 12. - Érdi Oldal

Kihirdették a nyerteseket azon a brüsszeli pályázaton, amelyre tavaly decemberben Érd is pályázott. A cél egy új kulturális központ megépítése lett volna. Ez már Csőzik saját projektje volt, mégis kudarcot vallott. 

Érdiek klubja - Index Fórum

Sajnos Érd nincs a támogatott városok között. A helyi közösségi oldalakon már folyik a hírrel kapcsolatos eszmecsere, és már baloldali szimpatizánsok között is megfogalmazódott a vélemény, hogy amihez Csőzik hozzányúl az vagy jogszabálysértő vagy bukásra van ítélve.

A városvezetés persze titkolni igyekszik, hogy Érd sikertelenül pályázott Brüsszelhez direkt EU-s támogatásért. Július elején uniós források hirdették ki azokat a pályázatokat, amelyek támogatást kaptak. Magyarországról csak Újbuda önkormányzata nyert. Minderről az érdi önkormányzati média egy mondatot sem tudósított. Mi megtesszük.

Tavaly ősszel, a választás után az új városvezetés nagy mellénnyel hirdette meg a „szabadságharcot” a magyar Kormány ellen. Csőzik első útja Brüsszelbe vezetett és azzal hitegette híveit, hogy nem kell a magyar kormánnyal törődni (amelytől közben azért pénzt remél az utakra), mert ő elintézi, hogy hazai támogatások helyett direktben Brüsszelből kapjon Érd fejlesztési forrásokat.  

A dk-s újbudai önkormányzat sikeresen pályázott az Európai Unióhoz.
„Így kell ezt csinálni! A dk-s újbudai önkormányzat sikeresen pályázott az Európai Unióhoz. 1,5 milliárd forintot nyertek egy online kulturális közösség felépítésére. (...) Ezt ígértük a kampányban, valóság lett belőle!”

Brüsszelből hazaérve Csőzik azonnal hencegni kezdett: „már le is van zsírozva”, hogy Érd 1,5 milliárd forintot fog kapni egy új, innovatív funkciókkal ellátott kulturális központra. Csőzik arról is beszámolt, hogy győztes pályázat esetén új színházteremmel, mélygarázsos parkolóval látnák el a komplexumot. Körülbelül 450 millió forint önerőt kellett volna biztosítani a városnak, és Csőzik elmondása szerint jövőre, 2021-ben már épült volna az új Központ.

Nem tudni, mennyi pénzt költöttek el erre a pályázatra, de tény, hogy kudarcot vallottak. Tény az is, hogy tavaly október óta a sorozatos kirúgások és felmondások miatt gyakorlatilag kiürült a pályázatíró csoport a városházán - talán ez is oka a kudarcnak.

Csőzik és a helyi baloldal nem tudja megemészteni, hogy Érd történelmének legsikeresebb évtizede volt az elmúlt 10 év. Soha ennyi pénzügyi forrás nem érkezett a városba, soha ennyi minden nem épült. Iskolák, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők, csatorna, utak, csomópontok, vízelvezetési rendszerek, rekreációs terek jöttek létre.

Százmilliárd forint fejlesztési forrást hozott Érdre dr. Aradszki András (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő és a korábbi városvezetés. A Fidesz-KDNP Kormány tehát igen jelentős összegekkel támogatta Érd fejlődését, ami látszik is a városon. Talán ez a legnagyobb baja Csőziknek és a helyi baloldalnak, ezért igyekeznek elfeledtetni az érdiekkel az elmúlt tíz évet.

Közben Csőzik az előző városvezetés által már elindított Modern Városok Program beruházásainak befejezésével is keményen küzd. Nem képesek kiírni a közbeszerzéseket hónapok óta, így lesz olyan iskola, amelyben ezért nem lesz bútor és tábla, és kétséges, hogy egyáltalán át lehet-e majd költözni az új épületbe. Ellehetetlenülhet a város legnagyobb ipari beruházása, az AVL mert a közműveket nem építik ki, amire már van pénz, csak csinálni kellene. A már leszerződött csomópontokat sem építik. Folyamatosan azt kommunikálják, hogy nem elég a pénz rá (előtte azt mondták, túl vannak árazva).

Ez komoly veszélyeket rejt magában. A hasonlóképpen baloldali vezetés alá került Eger szintén egy gazdaságfejlesztési projektje bukott be. Ott „csak” 300 millió forintot kellett visszaadni. Miskolcon már milliárdos kulturális projektet bénázott el az új baloldali vezetés, ami azzal járt, hogy a pénzt vissza kellett fizetni az államnak. Hódmezővásárhelyen Marky-Zay polgármester szintén nem a várossal foglalkozott, ezért egy 5 milliárdos Modern Városok Program keretében tervezett kulturális beruházást bukott el a város.

Ami a fenti történetekben közös: a beruházás megvalósításához szükséges pénz az adott város számláján volt, a Fidesz-KDNP kormány adta. De mivel az új, baloldali polgármesterek nem foglalkoztak a projekttel és közben a határidők leteltek, ezért a jogszabályok szerint ilyenkor vissza kell adni a pénzt a támogató állami szervezetnek.

Csőzik polgármester Facebook oldala napok óta hallgat. Az utolsó, egy hete felkerült bejegyzés címe: „Bábszínház a Főtéren most!”

A nagy kérdés: a Főtér mellett levő Városházán ki kinek a bábja és ki játszik itt bábszínházat?

A városvezetés nem gyerekjáték. Talán ideje lenne felnőni a feladathoz.

 

források:

https://www.uia-initiative.eu/en/news/uia-5th-call-proposals-has-ended-get-insight-11-new-uia-projects

https://www.egerhirek.hu/2020/02/28/eger-visszafizet-nem-a-penz-keves-hanem-a-szakertelem-video/kozelet/arvai-jeno

https://demokrata.hu/magyarorszag/miskolc-masfelmilliardos-tamogatast-veszitett-el-238183/

https://www.promenad.hu/2020/07/08/beerett-marki-zay-szerencsetlenkedese-nem-epul-meg-az-uj-konyvtar-vasarhelyen/

süti beállítások módosítása