Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

EB FÉL, KUTYA FÉL, MÍG AZ IPA-M, NAPAM ÉL

2020. január 20. - Érdi Oldal

Szép álom az 5 milliárd, jól is hangzik, elkölteni is nagyszerű érzés. Nézzük hát meg, józan paraszti ésszel, összejöhet-e ez az összeg valóban 2024-ig?

Az ÉrdMost városi hírportálon jelent meg az alábbi tudósítás január 14-én

IPA - a ciklus végére 4-5 milliárd forint a terv

Nagyon komoly léptekkel el kell indulni a gazdasági övezet kialakítása területén – hangsúlyozta Csőzik László polgármester az Érd TV egyik műsorában. A városvezető kiemelte, hogy ez a legfontosabb cél, és azt szeretnék, ha a ciklus végére a 4-5 milliárd forintot elérné a város iparűzési adóbevétele.

Az ipari parki helyszínek között említette a Gulyás-tanyát, ahol a megyei önkormányzattal együttműködve valósulhat meg egy beruházás, illetve a már szintén futó projektként a Modern Városok Programban a vállalkozói falu területét.

A bevételek növelésére nem a már meglévő vállalkozókat akarják több vagy magasabb adóval sújtani, hanem új cégeket szeretnének a városba csábítani – húzta alá a polgármester

 *

Mint olvashatjuk fentebb, a ciklus végére komoly óhajai vannak a polgármesternek: 4-5 milliárdra akarja növelni az iparűzési adó bevételeket, vagy ahogy máshol írta, meg akarja azokat kétszerezni.

A kiinduláshoz némi támpont: 2007-ben, a fideszes városvezetés első évében 800 millió forinttal kezdtünk, 2017-ben 2,2 Mrd, 2018-ban 2,5 Mrd volt a tényleges bevétel, a 2019-es terv pedig 2,65 Mrd forint, a teljesülés számát még nem tudjuk.

Szép álom az 5 milliárd, jól is hangzik, elkölteni is nagyszerű érzés. Nézzük hát meg, józan paraszti ésszel, összejöhet-e ez az összeg valóban 2024-ig?

Azt nyilatkozta polgármesterünk, hogy ezt nem a meglévő cégek további terhelésével akarja megvalósítani, hanem új vállalkozókat akar ide csábítani. Mondjuk nem is lehetne adót emelni, mert Érden a kiszabható legnagyobb százalékkal (2%) adóztatják a cégeket, de ez csak zárójel.

erd-parkvaros.jpg

Mi kell az új cégek ide csábításához, azon kívül, hogy azt hazudjuk, hogy mi csábítottuk őket ide? Például ipari park. Ma ott tartunk, hogy nincs az önkormányzat tulajdonában olyan terület, amelyen ez kialakítható lenne, az előző önkormányzat is éveken keresztül próbálkozott vele, ráadásul az ipari park létrejöttét a baloldal ellenzékben folyamatosan gáncsolta. De tételezzük fel, hogy Csőziknek sikerül. Persze a terület önmagában nem elég, ahhoz közművek és utak kellenek, mert a pusztába senki sem szívesen települ. Az a terület, amelyről Csőzik beszél, jelenleg legalább 80 (nyolcvan) magánszemély tulajdonában van, nincs átminősítve gazdasági területté és az ország legjobb termőföld kategóriájába tartozik. Vagyis először meg kell venni, végig tárgyalni az összes tulajdonossal, aztán belterületbe kell vonni és átminősíteni építési területté. De ez még nem elég, művelési ágat is váltani kell, és ez nem lesz egyszerű, mert az agrárminisztérium már 2006-ban megírta, hogy ehhez nem járul hozzá. Tehát még megbecsülni sem könnyű, hogy mindez hány évig fog tartani. Valószínűleg egy ciklus még az előkészületekre sem elég, akkor sem, ha minden flottul megy. Az adó meg tíz év múlva kezd folydogálni.

Aztán mivel lehet kecsegtetni a cégeket, hogy ide és ne a szomszédba menjenek? Például adókedvezménnyel, mint az Csőzik programjában is szerepel. Emlékeztetőül ide másolom:

 "Az érdi székhelyű kis- és közepes vállalkozások értéknövelő és munkahelyteremtő beruházásait adókedvezményekkel támogatjuk.

◦ Olyan adópolitikát alakítunk ki, amely elősegíti a most induló (start up) és a kisvállalkozások fejlődését és boldogulását."


Vagyis egy új vállalkozás évekig nem fog IPA-t fizetni, vagy kedvezményt kap belőle, mert az IPA megduplázásához nem csak az kell, hogy legalább kétszer annyi termelő üzem, szolgáltató, kereskedelmi egység stb. legyen városunkban, mint most, hanem az is, hogy ezek mind teljes adót fizessenek.

Láttuk, hogy az adóbevétel évről évre nő, reálisan 2024-ig plusz egymilliárddal lehet számolni, a duplázás azonban enyhén szólva álmodozásnak tűnik. Tudom, hogy a kampányban minden elhangozhat, el is hangzik, de már túl vagyunk a kampányidőszakon, már megnyerte Csőzik a választást, talán ideje lenne leszállni a talajra. Persze, nem könnyű az, hiszen el kellene ismerni, hogy a választások hevében gátlástalanul hazudott, olyan ígéreteket tett, amelyek még Andersen mesekönyvébe sem fértek volna be. Kíváncsian várom, mikor következik be Csőzik öszödi beszéde, mikor ismeri el sajátjai körében, szellemi atyja nyomán, hogy „Hazudtunk reggel, éjjel, meg este.” Szerintem 2024-ben ezt fogjuk tőle hallani: „Nem csináltunk semmit öt évig. Semmit.”

(Bodoni)

süti beállítások módosítása