Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

PÁRTÉRDEKEK VESZÉLYEZTETIK AZ ÉRDI KÖZÉTKEZTETÉST?

Szocialista kötődésű ügyvéd képviseli a városvezetést

2020. február 06. - Érdi Oldal

Kisebb vihart kavart Érden tegnapi blogbejegyzésünk, amiben arról írtunk, hogy az önkormányzat befogadott számlák és igazolt teljesítések ellenére sem hajlandó kifizetni az érdi közétkeztetéssel megbízott cég számláit. A teljesítési képessége határára jutott Klassz Menza Kft-t állítólag nem sok választja el attól, hogy kényszerűségből leállítsa a szolgáltatást. Ha ez megtörténne, az 4500 fogyasztót, köztük 300 cukorbeteget, vagy ételallergiás idős korút és gyereket érintene. Közben az önkormányzat egy MSZP-közeli ügyvédi irodát küldött a cégre. Úgy tudjuk, megkezdődött annak előkészülete is, hogy az önkormányzat másik cégre bízza az érdi közétkeztetést. Ezt azonban csak közbeszerzéssel tehetné meg.

 czudar.jpg

dr. Czudar Balázs

A facebookon szinte naponta posztoló Csőzik László polgármester nem válaszol az üggyel kapcsolatban neki írt levelekre, ellenben Lengyel Péter frakcióvezetőt küldi a harcvonalba, aki a facebookon próbálja áthárítani a felelősséget. Nevezett úr szerint jelenleg vizsgálat folyik, aminek persze ő már az eredményét is tudja és az előző városvezetésre ken mindent. De erről majd más alkalommal, egy másik posztban.

Lengyel e történetnek (és Érd történetének) úgyis az egyik legeslegérdektelenebb része, úgyhogy foglalkozzunk inkább egy másik, tényleg fontos ténnyel. Jelesül azzal, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata a dr. Czudar Ügyvédi Irodát bízta meg, hogy tárgyaljon a Klassz Menza Kft-vel az érdi közétkezetetés körül kialakult helyzetről. Az önmagában is barátságtalan lépés érdekessége, hogy ez az iroda sok szállal kötődik az MSZP-hez.

dr. Czudar Balázs a második Gyurcsány-kormány idején például az Országgyűlés különböző bizottságainak ülésein a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium képviseletében jelent meg. Tíz évvel később pedig, 2017-ben, Czeglédy Csaba letartóztatása után ő vette át a szocialisták országgyűlési frakciójának és képviselőinek jogi képviseletét , ahogy a párt akkori elnökének jogi ügyeit is vitte. Czudar Balázs ugyanakkor a képviseletre jogosultja a főtevékenységében üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalozó Consiliar Opten Kft-nek is, amely a 168óra című baloldali lap szerint ugyancsak szerződéses viszonyban áll vagy állt az MSZP frakciójával. Czudar a 2018-as országggyűlési választások idején választási ügyekben is képviselte az MSZP érdekeit.

Mindezek alapján nehéz elhessegetni a gyanút, hogy a Klassz Menza Kft. vegzálásának valódi oka helyi és országos politikai-gazdasági érdekek és törekvéseknek, amelyeknek a cég az útjában állhat.. Úgy tudjuk, a Klassz Menza Kft. és az ügyvédi iroda képviselői januárban kétszer tárgyaltak, információnk szerint eredménytelenül. A Klassz Menza Kft. ez idő alatt két levelet is küldött Csőzik László polgármesternek a kialakult helyzetről, valamint arról, hogy az ügyvédek által tett, de minden bizonnyal a városvezetés által elhatározott javaslat szerintük törvénytelen és akár a büntetőjogi felelősséget is felveti.

Az elmaradt számlák miatt a cég szolgáltatása és dolgozóinak járó bérek kifizetése bizonytalanná vált, és ezzel veszélbye került 4500 ember, gyerekek, idősek, betegek közétkeztetése.  

A szülőktől az étkezés ellenértékét, vagyis az ebédpénzt ennek ellenére beszedték. De vajon mire használja az Önkormányzat az elmúlt 4 hónap szülői befizetéseit? Mire használja az államtól kapott normatív támogatást, amit kizárólag az étkeztetési feladatok ellátásának finanszírozására költhet? Nem a szolgáltatás kifizetésére, az biztos.

 

Mit tesz az Önkormányzat azért, hogy a szolgáltatásban jelenleg részt vevő érdi lakosok megkapják a bérüket?

Mit tervez az Önkormányzat, ha a szolgáltató olyan helyzetbe kerül, hogy kénytelen lesz leállítani a szolgáltatást? 

Vállal-e felelősséget az önkormányzat a cég 130 munkavállalója felé – akik között sok érdi lakos is van – amiatt, hogy veszélybe került bérük?

Hogyan és miért akarja elkerülni az önkormányzat azt, hogy közbeszerzés útján keressen új szolgáltatót az érdi közétkeztetés biztosítására?

(folytatjuk)

 

süti beállítások módosítása