Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

EZ TÖRTÉNT AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN AZ ÉRDI INGATLANPIACON

2020. május 26. - Érdi Oldal

A 2019-es év leginkább még az ingatlanárak növekedését hozta magával, sokan gondolták úgy az év végén, hogy végre kipukkad az a bizonyos ingatlanlufi. Voltak szakértők akik az árak csökkenését prognosztizálták a 2020-as évre, voltak azonban, akik kissé megfontoltan csak a növekedés mérséklődésére számítottak.

Koronavírus - az első sokk után éledezik az ingatlanpiac - Makó Híradó

A járványhelyzet magyarországi megjelenése azonban nehezíti a jóslásokat. A koronavírus következtében megjelenő korlátozások, gazdasági változások igen komoly hatást gyakoroltak és gyakorolnak mai napig a hazai ingatlanpiac helyzetére is. A kijárási korlátozások, valamint a kialakuló bizonytalanság sok ember kedvét elvette az ingatlan-adásvételtől. A tulajdonosokra inkább a kivárás jellemző, így akinek nem sürgős, az még vár lakása piacra bocsátásával, reménykedve az árak csökkenésének megállásában, illetve a növekvő tendencia újbóli megjelenésében. A vevők oldalán is látható bizonytalanság, hiszen a jelenlegi gazdasági változások mellett nem mindenki mer egy ingatlan vásárlásán gondolkodni, valamint az ő oldalukon sokan reménykednek egy még nagyobb árcsökkenés bekövetkezésében. Ennek köszönhetően az ingatlanpiac kicsit lelassult, így a tranzakciószámok is csökkentek.

Vajon Érden is érzékelhető már ebből valami?

A jobb átláthatóság érdekében az elmúlt egy év változásait vizsgáljuk meg cikkünkben az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján. Kijelenthető, hogy bár az elmúlt egy év során szinte folyamatosan emelkedett az átlagáruk, mégis végig a családi házak voltak a legocsóbbak városunkban. 2019 májusában egy ház átlagos négyzetméterenkénti ára 384 ezer forint volt, ezután az árak a júniusi és az októberi hónap kivételével mérsékelten növekedtek, így elérve 2019 novemberében a  430 ezer Ft/m2-es átlagárat. Egy kisebb visszaesés után, a koronavírus hatásából mit sem érezve, folyamatos növekedés következett be az Érden eladó házak árában, ekképpen 2020 áprilisára elérve a 462 ezer Ft/m2-es árfekvést.

A panellakások ára mindenképpen a középmezőnyben helyezkedett el, itt már változatosabban alakultak az átlagárak, többször láthattunk váltakozva csökkenést és növekedést is. 2019 júniusára például 527 ezer Ft/m2-re emelkedett a panelek ára, majd ezt követően kisebb csökkenés következett be. Az elmúlt egy év során a legdrágább hónap minden bizonnyal 2020 januárja volt, ekkor ugyanis 536 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a panellakásokat. Azonban ennél az ingatlantípusnál már érzékelhető volt az árak mérséklődése 2020 februárjában és áprilisában is.

A téglalakások magasan a legdrágábbak voltak városunkban. 2019 májusában 576 ezer Ft/m2-es átlagáron lehetett tégla építésű lakást vásárolni Érd területén,  ezt követően pedig szintén sokáig csak árnövekedéssel szembesülhettünk. A 2020-as év februárjában a 616 ezer forintos négyzetméter árat is elérték a téglalakások. A márciusi hónap a gyorsan bekövetkező élethelyzeti vátozásokkal azonban hozott némi csökkenést az árakban, így ekkor már 600 ezer Ft/m2-es átlagárról beszélhettünk. Áprilisra már újra növekedés következett, elérve a 604 ezer forintos átlag négyzetméter árat.

lakoingatlanok_aranak_valtozasa_erd_teruleten_2019_majus_es_2020_aprilis_kozott.jpg

Mi várható még a 2020-ban?

A jelenlegi várakozások szerint a következő hónapokban, a fővárosban átlagosan 5-8 százalékos árcsökkenésre számíthatunk. Ettől függetlenül a becslések egyelőre a többi környező várost tekintve sem térnek el, hiszen itt is szintén 5-8 százalékos árcsökkenés várható a jelenlegi előrelátások szerint. A pesszimistább vélemények viszont elképzelhetőnek tartják a 10 százalék feletti árcsökkenés lehetőségét is. A mélypontot mindenesetre senki nem látja pontosan sem időben, sem az árcsökkenés tekintetében. A hazai elemzők többsége leghamarabb fél év múlva látja lehetségesnek a hazai lakáspiac helyreállását.

süti beállítások módosítása