Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

Az érdi piac is kinyithat szombaton?

Ki szavatol a vásárlók biztonságáért?

2020. március 31. - Érdi Oldal

Információnk szerint a Csőzik László polgármester által március 14-én bezáratott érdi piac újbóli megnyitását tervezi a városvezetés. Nagy István agrárminiszter már a múlt héten a bezárt termelői piacok kinyitását szorgalmazta. 

A koronavírus-járvány miatt hozott rendkívüli intézkedések egyik eleme volt, hogy Csőzik László polgármester bezáratta az érdi piacot, ami sok érdi és környékbeli termelőnek biztosított megélhetést. A kormány intézkedései között nem szerepelt a piacok bezárása, arról az érdi városvezetés döntött saját belátása szerint. 

Nagy István, az agrártárca vezetője szerint azonban rossz döntés volt a termelői piacok bezárása, mert nyitott térben, a szabályok betartásával sokkal biztonságosabban tudnak vásárolni az emberek, mint a zárt üzletekben. A kormány nevében megfogalmazott ajánlás arra kérte az önkormányzatokat, hogy ne bezárással, hanem a piacok rugalmasabb nyitva tartásával és óvintézkedésekkel segítsék elő azt, hogy a vásárlók ne egyidőben koncentrálódjanak és a magyar élelmiszerek mindenki számára elérhetők legyenek. A városvezetés döntése miatt viszont az érdi piac zárva tartott, mintegy három hétig maradtak bevétel nélkül a termelők.

Információnk szerint most változhat Csőzikék álláspontja: úgy tudjuk, szombaton újra kinyit a piac, legalábbis a termelők, piacozók körében ez a hír terjedt el. Igaz, hivatalos bejelentés még nincs az önkormányzat részéről.

Amennyiben valóban kinyithat a piac szombaton, kérdés, hogy a biztonsági előírásoknak mennyire felel majd meg a működés és kik, milyen formában garantálják, hogy az amúgy mindig zsúfolt piacon a minimálisra csökkentsék a fertőzés veszélyét. Egyelőre azt sem tudni, hogy korlátozzák-e a piacon egy időben tartózkodók számát, illetve érvényesítik-e a kormány azon szándékát, hogy időben és térben elkülönítsék a leginkább veszélyeztetett időseket. A kijárási korlátozásáról szóló rendelet ennek megfelelően ugyanis előírja, hogy a 65 év felettiek csak délelőtt 9 és 12 óra között mehetnek élelmiszerüzletbe, drogériába, gyógyszertárba, piacra. Az érdi piac eddig szokásos rendje szerint reggel 7 órától 13 óráig van nyitva, vagyis ha ezt nem módosítják, akkor a 65 év alattiak 7 és 9 óra között, valamint 12 és 13 között mehetnének vásárolni.

A járványügyi helyzetben történő biztonsági üzemeltetésről a Nébih hivatalos tájékoztatót adott ki, ami ITT érhető el.

(fotó: programturizmus.hu)

 

FRISSÍTÉS!

Kedd este az Érdi Piac facebook-oldala is reagált:

 

 

 

süti beállítások módosítása