Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

A múmiák Érden is visszatérnek

2019. november 11. - Érdi Oldal

Az elmúlt napokban több internetes portál is foglalkozott azzal a sajnálatos ténnyel, hogy a baloldal győzelme után a fővárosi cégekbe, bizottságokba, felügyelőbizottságokba sorra térnek vissza a Gyurcsány-kormány, az SZDSZ és az MSZP régi káderei. Sajnos Érden sincs ez másképp...

Múlt héten tartotta alakuló ülését az érdi közgyűlés, amelyen alpolgármestereket, pohárnokot, előkóstolót tanácsnokot, bizottsági elnököket és tagokat választottak a képviselők. A győztes majdnem mindent visz  logikája érvényesült, és önmagában nincs is ezzel baj, természetes, ha a győztesek többséget alkotnak a különböző testületekben. A szélsőbaltól a szélsőjobbig alkottak koalíciót a Csőziket támogatók, nyilván 13 év ellenzékiség után sok az éhes száj. Az azonban már korántsem természetes, hogy rég letűntnek hitt idők levitézlett figuráit és kétes múltú személyeket juttatott különböző pozíciókba Csőzik. A fővárosban már megfigyelt tendencia érvényesült Érden is: megjelentek újra a politikai múmiák, s hogy mi vár ezek után a városra, abba jobb bele se gondolni.

*

szdsz.PNG

Varga László, aki nem mellesleg Csőzik László kabinetfőnökének az apja, a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság tagja lett. Varga 2002-2010 között az MSZP-frakciót vezette az érdi közgyűlésben, Döcsakovszky Béla távozásával azonban egészen mostanáig eltűnt a közéletből, semmilyen tevékeny, a közösség számára hasznos szerepet nem vállalt. Egykor az Oktatási Bizottság elnökeként az érdi iskolákban élet-halál ura volt, nevéhez köthető az ófalusi II. Lajos Iskola elsorvasztása, amely végül a bezáráshoz vezetett.

 

Kocsner János a szélsőjobboldali Jobbik tagja, aki a fideszes Simó Károly ellen indulva nem szerzett képviselői mandátumot. Igazi politikai kalandor, aki volt már kisgazda, civil jelölt, próbálkozott a Fidesznél is (sikertelenül), végül abban a Jobbikban talált politikai otthonra, amely több neonácinak nevezhető egyént is a soraiban tudhat. Csőzik is örömmel fogadta be politikai közösségébe a Jobbikot és Kocsnert, akit annak idején kirúgtak az érdi polgármesteri hivatalból, ahol az építéshatóságot vezette. Városszerte beszélnek különböző ügyekről, ügyletekről, ezeket mi nem részletezzük, vélhetően Csőzikhez is eljutottak ezek. Kocsnert azonban nemcsak Érden nem látták szívesen: nem sokkal később távoznia kellett a tárnoki polgármesteri hivatalból, két éve pedig távoznia kellett a diósdi polgármesteri hivatalból is. Az ő idejében történt, hogy egy utcát úgy vettek át és akartak kifizetni, hogy a valóságban nem volt kész. Csőzik polgármester mindezek után Kocsnert a Gazdasági Bizottságba jelölte, amely az útépítésekről,, a városi beruházásokról dönt, valamint arról, hogy mi épüljön a városban..

 

Falusi Ferenc közismert érdi telekspekuláns. 2002-2006 között német nemzetiségi kedvezménnyel szerzett önkormányzati mandátumot. Képviselősége alatt - egyesek szerint jóval áron alul - megszerezte az érdligeti kempinget. Ezt követően megpróbálta átminősíttetni a területet lakópark építésére alkalmas övezetté, de ez már az akkori szocialista polgármesternek is sok volt. Falusi ezután bosszúból a szocialista polgármester ellen kampányolt. Elkezdte Ófaluban a Kakukk hegyen felvásárolni a természetvédelmi területen levő telkeket. Az egyik tulajdonos nem akarta eladni neki az ingatlant, pár hétre rá azonban leégett az ingatlanon levő hétvégi háza. A tulajdonos végül meggondolta magát és eladta. Falusi ezután kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz, hogy a természetvédelmi övezetben levő telkeit minősítse át lakópark építésére alkalmas övezetté, amelyet az önkormányzat nem tett meg. Falusi válaszul beperelte az önkormányzatot, ez a per a mai napig folyamatban van. Egy másik eset vele kapcsolatban: a Töhötöm utcában megszerzett az államtól egy olyan telket, amelyen keresztül ki lehetett jutni a Riminyáki útra. Falusi egy nap lezárta az utcát és a környék lakói nem tudtak kijutni a Riminyáki útra.

Az úgynevezett "Spar körforgalomnál" még a képviselő testületi döntés előtt kiszivárgott információk alapján egy üzlettársa felvásárolt néhány telket, amely a körforgalom bővítéséhez kellett volna. Majd ezeket felajánlották az önkormányzatnak megvételre. Döcsakovszky Béla akkori polgármester válaszul változtatási tilalmat rendelt el. Ma társasház áll a telken, tehát esély sem lesz a jövőben a körforgalom bővítésére.

Csőzik polgármester Falusit szintén a Gazdasági Bizottságba delegálta, ahol arról döntenek majd, hogy melyik övezetben milyen építései szabályok legyenek, milyen telkeket minősítsenek át, milyen telkeket adjanak el és mennyiért.

 

Ferke György 1998-2006 közötti időszakban az érdi szocialista párt kemény magjához tartozott. 2012-es megszüntetéséig ő vezette a gyakorlatilag semmilyen érdemi tevékenységet nem végző "Érd Városáért” Kiemelten Közhasznú Alapítványt. Visszaemlékezések szerint ő volt az egyik élharcosa az "adjunk el minden önkormányzati vagyont, ami mozdítható" mozgalom legfőbb támogatója 2002-2006 között. Ez idő alatt több milliárd értékben adtak el önkormányzati ingatlanokat, cégeket, ám a privatizációkból befolyt vételár ellenére 2006-ban a Döcsakovszky-Csőzik páros 3,5 milliárdos hiánnyal adta át a várost.

Csőzik polgármester Ferke Györgyöt a Pénzügyi Bizottságba delegálta.

 

Ujhelyi Gyula korábban az érdi MSZP elnöke volt, felesége 2003-ig szocialista önkormányzati képviselőként dolgozott. Újhelyi 2002-ben MSZP által delegált külső bizottsági tagként kezdte a ciklust, egy év múlva azonban szembefordult a szocialista-SZDSZ-es városvezetéssel, kilépett az MSZP-ből és Döcsakovszky, valamint Csőzik ellenében Falusi Ferenc egyesületének, a Civil Érdek Lokálpatrióta Egyesületnek volt polgármesterjelöltje. E minőségében alakította meg az Érdi Kerekasztalt.

Többször megpróbálta megakadályozni az Érd Aréna beruházást, és az akkoriban még a helyi SZDSZ elnökeként funkcionáló Csőzikkel is több ügyben konfliktusba keveredett.

Csőzik polgármester Ujhelyi Gyulát a Pénzügyi Bizottságba delegálta.

 

Megjelent az új többség körül Bátorfi Attila ügyvéd, a szavazási csalásba belebukott SZDSZ érdi elnöke, Csőzik egykori párttársa is, aki a Döcsakovszky-Csőzik féle városvezetés által megbízott ügyvédi irodáján keresztül bonyolította egyes városi cégek privatizációját. A 2006-os kampányban az Ujhelyi Gyula-féle civil társaság az Index érdi fórumán egy rejtélyes "200 millióról" beszélgetett, ami a francia cégnek való privatizáció során felmerült. Ezt soha nem cáfolták érdemben.

 

Ugyancsak a 2002-2006 közötti SZDSZ-es idők nagy visszatérője a Kis-család. Kis Márta tagja volt annak az SZDSZ-nek, amelynek Csőzik ügyvivőként az egyik prominense volt. Csőzikkel szemben Kis Márta aláírta azt a nyilatkozatot, amely a 2008-ban szavazási csalásba keveredett SZDSZ felelőseinek lemondását és a közéletből való távozását követelte.

Férje, Kis Zoltán a Soros Alapítványtól kapott munkájának megszűnése után az Átlátszó.hu-n sorra írta az érdi városvezetést lejárató, hazugságoktól, félretájékoztatásoktól hemzsegő cikkeit. Városházi források szerint ő Csőzik egyik jelöltje az Érd TV és az Érdi Újság élére. Úgy tudjuk, az ő pozícióba emelésének lehetősége volt az egyik indoka annak, hogy a DK és a Momentum végül megfúrta Csőziknek azt a javaslatát, hogy az az új polgármester egymaga dönthessen az egyszemélyes kft-k (köztük az Érd Tv) ügyeiben.

A Kis-családhoz hasonlóan Magyar Bálint volt SZDSZ-elnök barátjaként ismert a nemrég Érdre költözött Demszky Gábor volt főpolgármester egykori irodavezetője, Kuncze Gábor egykori belügyminiszter kabinetfőnöke, Gyekiczki András is. Demszky és kollégája távozása után az Állami Számvevőszék több gyanús szerződést és megbízást is talált (köztük egy szemináriumi dolgozatból plagizált tanulmányt), amelyek megkötéséért és kifizetéséért Gyekiczki volt a felelős. Az ÁSZ jelentése – ahogy arról az Index 2011-ben beszámolt – 11 megbízási szerződésről állapította meg, hogy jelentős részüket a főpolgármesteri hivatal szakmai ügyosztályainak szakértelemmel rendelkező köztisztviselői is el tudtak volna végezni. Ennek ellenére egészségügyi, vagyongazdálkodási, környezetvédelmi mérnöki városfejlesztési, valamint helyi adókkal kapcsolatos tanácsadással, sportszakmai feladatok elvégzésével bíztak meg olyan személyeket, akikről nem derült ki, hogy különösebb szakértelemmel rendelkeztek volna. Ez alapján öt akkori városházi vezető, köztük Gyekiczki András ellen született feljelentés.

Városházi forrásaink szerint Csőzik László Gyekiczki Andrást bízná meg Érden a fizetős parkolás bevezetésének megszervezésével...

süti beállítások módosítása