Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

Minden 18 év alatti SMA-s beteg megkaphatja a szükséges kezelést!

Csőzik és Bősz szerint gyógyíthatatlan ez a betegség

2019. november 29. - Érdi Oldal

Egy ország fogott össze nemrég egy kisfiúért, Zentéért, aki ebben a nagyon súlyos betegségben szenved. Érd is csatlakozott akkor a pénzgyűjtő akcióhoz, A kormány most minden 18 év alatti gyermek számára biztosítja a gyógyuláshoz szükséges kezelést. Érd jelenlegi polgármestere, Csőzik László szerint az SMA gyógyíthatatlan betegség, és tudatlannak nevezte azokat, akik hisznek a beteg gyerekek gyógyulásában.

 

Megszületett megállapodás az SMA kezelésére szolgáló, egyetlen, Európában is törzskönyvezett készítmény forgalmazójával, így valamennyi 18 év alatti gyermek hozzájuthat a kezeléshez - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Prof. Dr. Kásler Miklós elmondta: 2017 nyarán törzskönyvezték a Spinraza nevű készítményt, amelyet 2018 elejétől Magyarországon is alkalmaznak az SMA-nak nevezett, gerincvelői eredetű izomsorvadás kezelésére. A kormányzat 2018-ban egymilliárd forint többletforrást biztosított a kezelésekre, és még abban az évben 30, azóta pedig további 24 gyermek kapta meg a kezelést.

zente.jpg

A miniszter felhívta a figyelmet arra: a klinikai vizsgálatok eredményei igazolták a betegségcsoport további típusai esetében is a gyógyszer hatásosságát, ezért a kormányzat most további forrást biztosít rá.

A gyógyszer forgalmazójával született megállapodás szerint így minden, 18 év alatti gyermek hozzájuthat a jelenleg létező legkorszerűbb terápiához, vagyis további 10-15 gyermek kezelése kezdődhet meg hamarosan, és minden eddigi terápiát is folytatni lehet.

Azok is részesülhetnek a kezelésben, akiknek a kérelmét eddig visszautasították.

Az érintettek a kedvező döntésekről szóló értesítéseket a jövő hét elején megkapják.

Kásler Miklós szólt arról is, hogy a terápiát két kisgyermeknél – Zenténél és Leventénél – nem alkalmazzák, az ő részükre ugyanis összegyűlt az Európában nem elérhető Zolgensma készítményre a forrás. A két kisgyermek terápiáját le kellett állítani ahhoz, hogy megkaphassák a génterápiát.

Nem sokkal az októberi önkormányzati választás előtt indult országos pénzgyűjtő akció annak érdekében, hogy Zente megkaphassa a gyógyulásához feltétlenül szükséges külföldi kezelést. Az akcióban Érd is részt vett, T. Mészáros András polgármester és a fideszes képviselők, képviselőjelöltek az elsők között adakoztak. Az akkor még ellenzéki képviselő, Csőzik László és élettársa, a Liberális Párt országgyűlési képviselője, Bőcs Anett Zente betegségét és a mentőakciót is arra használta, hogy becsmérelje és gyalázza T. Mészáros Andrást. A pénzgyűjtést gyakorlatilag feleslegesnek tartva Csőzik akkor azt írta a facebook-oldalán:

"T. Mészáros Andrásnak sajnos még arra sem futotta, hogy tisztességesen utánanézzen ennek a ritka betegségnek, így ahhoz kér segítséget, hogy Zente miharabb felgyógyulhasson, amihez tényleg csoda kellene, ugyanis a spinális izomatrófia egy gyógyíthatatlan betegség. {...} Ez a helyi hatalom tempója! Nemcsak tudatlanság sugárzik TMA posztjából, hanem a gyávaság is, a valósággal való szembenézés hiánya" -

írta gyalázkodó, karaktergyilkos bejegyzésében Csőzik, aki Bősz Anettel együtt gyakorlatilag ostobának és gyávának nevezte mindazokat - Zente szüleit is ideértve -, akik hittek a kisfiú gyógyulásában.

Ez a példátlanul gyalázatos és aljas támadás is egyike volt azok sorában, amelyet a volt polgármesterre zúdított a balliberális ellenzék, Csőzikkel az élen. Sajnos nem ez volt a legdurvább, amiben Csőzik és Bősz ártatlan gyereket használtak eszközként politikai céljaik elérése érdekében, de erről egy későbbi posztban részletesebben is írunk, ha itt lesz az ideje...

Szerencsére az élet erősebb náluk! Zente, mióta az összefogásnak is köszönhetően megkapta a kezelést, egyre javul, mint az ebben a videóban is látható.

A kormány mai döntése pedig újabb reményt ad mindazoknak, akik e súlyos, ám egyre nagyobb eséllyel gyógyítható betegségben szenvednek.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása