Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

MEGSZŰNHET AZ ÉRDI IFJÚSÁGI ÖNKORMÁNYZAT?

Már a születését is bojkottálta a baloldal, most kivéreztetheti

2020. február 05. - Érdi Oldal

December közepe óta nem adott életjelet magáról az évekig igencsak aktív Érdi Ifjúsági Önkormányzat. Hiába az intézmény országosan egyedülálló jellege, még az is előfordulhat, hogy az új városvezetés szép lassan kivérezteti az érdi diákok demokratikusan választott testületét.

ifo.jpg

Öt évvel ezelőtt az ifjúság ünnepén, március idusán hívta életre az Ifjúsági Önkormányzatot T. Mészáros András polgármester és Pulai Edina, a Jobbik akkori elnökének javaslatára a közgyűlés. Az ünnepinek szánt ceremóniát kis híján botrányba fullasztotta a balliberális ellenzék azzal, hogy tüntetőleg kivonult a szavazásról és ezzel a március 15-ei ünnepségről is, megsértve ezzel nemcsak a város legfőbb testületét, de a teljes érdi diáktársadalmat is.

Pedig alig telt el egy év, és az Érdi Ifjúsági Önkormányzatnak  már országosan is híre ment. Nem csoda, hiszen példa nélküli jogkörrel és demokratikus választási rendszerrel működhetett és működött is az Ifjúsági Önkormányzat. A jelenleg még érvényben lévő választási rendszere igen egyszerű, ám kifejezetten demokratikus: valamennyi érdi középiskolás szavazati joggal rendelkezik, indulhat a választáson, amennyiben az önkormányzat működését szabályozó úgynevezett Alapokmányban leírt feltételeknek megfelel. A szavazást egy hónap választási kampány előzi meg, ami után titkos választáson szavaznak a diákok. A szavazatszámlálás tisztaságára a város jegyzője felügyel, az eredményt is hagyományosan ő hirdeti ki ünnepélyes keretek között a Polgárok Háza dísztermében. A polgármesterből, alpolgármesterekből és képviselőkből álló ifjúsági önkormányzat mandátuma egy évre szól, ez idő alatt pedig tíz millió forinttal gazdálkodhat, amelynek felhasználási módjait ugyancsak az Alapokmány, illetve  a testület működési szabályzata rögzíti. A testület tagjainak javaslattételi és felszólalási joguk van a város közgyűlésében is. Ami szigorúan tilos számukra: a nyilvános politizálás, amit keményen szankcionál az Alapokmány, akár kizárás is járhat érte.

Öt évig kiválóan működött ez az országosan egyedülálló intézmény, amelyre az egész város büszke lehetett.  Csak hogy mást ne említsünk: Érd Diákságáért Díj néven még városi díjat is alapítottak a diákok, de részt vettek az érdi Live Street Art program életre hívásában is.

Tavaly október 13-a óta azonban láthatóan megtorpant az addig igencsak aktív Ifjúsági Önkormányzat. A Mikulás-napi szaloncukor osztáson kívül gyakorlatilag semmit nem csináltak a megválasztásuk óta eltelt közel fél évben. 

Az októberben hatalomra került balliberálisok soha nem nézték jó szemmel az érdi diákok testületét, annak működését, folyamatosan támadták őket, hol nyilvánosan, hol suttogó propagandában. A támadásban az érdi DK járt az élen, az a párt, amely a választási kampányban legfőbb támogatója volt Csőzik Lászlónak.

Információnk szerint könnyen elképzelhető, hogy a tíz millió forintos költségvetési támogatás megvonásával Csőzikék lassan kivéreztetik az Ifjúsági Önkormányzatot. Úgy tudjuk, már a középiskolák szalagavatóira sem kapták meg a saját költségvetésükben megszavazott támogatást, holott ezt az elmúlt években hagyományosan valamennyi testület megadta ezt a középiskoláknak. De ugyanígy ugorhat az uszodabérlet osztás, a már említett Street Art támogatása, a szalagavatók és az iskolai stúdiók támogatása is.

Talán a kicsinyes bosszú vezérli a balliberálisokat, amiért semmi tevőleges közük sem volt ehhez a kétség kívül sikertörténethez. Talán politikai befolyásolásra akarták használni a testületet, aminek a diákok ellenálltak. Nem tudjuk a pontos indokát a már a polgármesteri hivatalban is rebesgetett megszüntetésnek, de tény: ha az új városvezetés tényleg felszámolja az Ifjúsági Önkormányzatot, azzal nemcsak jelentős anyagi forrástól fosztják meg az érdi diákságot, de tönkre teszik a város egyik büszkeségét, amivel sokáig ható kárt okoznak Érdnek és az érdi fiataloknak.

 

(A fotón a második Érdi Ifjúsági Önkormányzat, amelynek polgármestere, Urbán Jonatán az országos médiában is többször szerepelt. Forrás: erdmost.hu) 

süti beállítások módosítása