Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

Nem lesz Érden segélyalap, se adómoratórium a rászorulóknak

Törökbálinton sikerült, amit az érdi városvezetés nem tart lehetségesnek

2020. március 25. - Érdi Oldal

Egy héttel ezelőtt ült tárgyalóasztalhoz Aradszki András és a szocialista Szűcs Gábor alpolgármester, hogy tárgyaljanak a koronavírussal kapcsolatos helyzet kezeléséről. Az akkor még eredményesnek tűnő megbeszélésről mára kiderült, hogy az országgyűlési képviselő javaslatait érdemi vizsgálat nélkül lesöpörte az asztalról az érdi városvezetés, méghozzá a közvéleményt félrevezető indokokkal. Ez alapján kijelenthető: nem lesz adófizetési moratórium a személyes szolgáltatással foglalkozó helyi vállalkozások, vagyis azok számára, akiknek a napi megélhetése került veszélybe a járványhelyzet miatt.

csozik_kep_3.jpg

"Eredményesnek nevezhető tárgyalást folytattam ma Szűcs Gábor alpolgármester úrral" - írta facebook bejegyzésében Aradszki András országgyűlési képviselő március 19-én. A bejegyzésből az is kiderült, hogy Érd alpolgármestere egyetértett a képviselő javaslataival, például azzal, hogy a vendéglátással, turizmussal, egyéb személyes szolgáltatással foglalkozó helyi vállalkozások esetében az önkormányzat hirdessen helyi adófizetésimoratóriumot. Abban is egyetértés mutatkozott a tárgyalófelek között, hogy az önkormányzat képezzen egy felülről nyitott alapot minimum 70 milló forint összegben a veszélyhelyzet miatt munkájukat elvesztők megsegítésére, dolgozza ki az alap juttatásainak feltételeit, a munkájukat elvesztőket segítő alapba pedig csoportosítsák át az Érdi Napok teljes idei költségvetését is. Ami már csak azért is indokolt lehetett volna, mert az Érdi Napok programjai nagy valószínűséggel elmaradnak, az így felszabaduló nem csekély összeg pedig jó célokat szolgálhatott volna.

A feltételes mód sajnos indokolt, hiszen tegnap kiderült: az országgyűlési képviselő javaslatait nem kívánja megvalósítani az érdi városvezetés.

Az elutasítás indokai érdemelnek némi figyelmet. 

Az adófizetési moratóriummal kapcsolatban Szűcs a hírportálnak azt mondta: "a helyi önkormányzat – a helyi adókról szóló törvény rendelkezései szerint – ezt nem teheti meg, csak törvény változás esetén." Ami nyilvánvalóan hamis indoklás, hiszen már hozott helyi adóelengedésre vonatkozó rendeletet a Csőzik vezette önkormányzat - igaz, a választási kampányban megígértnél szűkebb körnek. Tehát az, hogy a járvány miatt egzisztenciájukat elvesztők nem részesülhetnek ebben a - túlzás nélkül életmentőnek is bizonyulható - gesztusban, kizárólag Csőzik László polgármester döntése.

Az adófizetési moratóriumhoz hasonlóan a segélyalap létrehozására is nemet mondott Csőzik helyettese. Indoklása szerint a járványügyi helyzet miatt nehéz helyzetbe jutott, sok esetben a megélhetési forrásukat elvesztő érdi vállalkozások megsegítése kizárólag a kormány feladata, abban az önkormányzatnak nincs szerepe. Ráadásul - érvel Szűcs -, a 70 millió forint csekély segítséget nyújtana. Ezért inkább nem ad semmit... Pedig az Érdi Napok néhány tíz milliójáva kiegészítve az alap akár a 100 millió forintot is elérheti. Ez az összeg már elegendő lehet arra, hogy gyorssegélyt nyújtson a rászorulóknak. Ám erre az érdi városvezetés nem érez késztetést. Pedig a szociális, oktatási ágazatban a források rendelkezésre állnak a költségvetési rendeletben is elismerten magasabb normatívának köszönhetően. Az óvodai és bölcsődei nyitva tartás csökkentett üzemmenettel történik, azaz kisebb költséggel, beleértve az étkeztetés költségét is. Volna pénz tehát, csak a szándék hiányzik. A járványhelyzet miatt egzisztenciálisan nehéz helyzetbe került érdiek azonban sajnos  jelenleg nem számíthatnak kiemelt segítségre az önkormnyzat részéről.

Nem így Törökbálint, ahol a városvezetés nem az elutasítás indokait keresi, hanem cselekszik.
A szomszéd településen többek között az alábbi intézkedéseket hozta meg a városvezetés:

·       Gondoskodnak a szociálisan rászorulók vitamincsomaggal történő ellátásról, valamint a Polgármesteri Hivatal és a törökbálinti intézmények fertőtlenítővel való ellátásáról

·      Az önkormányzati finanszírozású buszjáratok - a közvetlen kontaktálás elkerülése végett - az intézkedés visszavonásáig ingyenesen vehetők igénybe.

·       A város költségvetésében 30 millió forintot különítettek el azon törökbálinti polgárok részére, akiknek a kialakult helyzet a létfenntartásukat veszélyezteti. A támogatás folyósításának részleteinek kidolgozása folyamatban van.

·       Döntöttek arról, hogy a köztisztviselők és közalkalmazottak a veszélyhelyzet ideje alatt is teljes bérezésben részesüljenek.

 

süti beállítások módosítása