Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

Kövesdivel a hírhamisítás is megérkezett Érdre

2020. február 02. - Érdi Oldal

Egy nap sem telt el az érdi médiacentrum új vezetőjének beiktatása után, máris meghamisította az érdi Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakat az ÉrdMost önkormányzati hírportál.A Népszavától érkezett Kövesdi Péter a kilencvenes évek elején az ugyancsak hírhamisítási botrányába belebukó Egyenleg című műsor műsorvezető-riportere volt.

csozik.jpg

Simó Károly, az érdi Fidesz képviselőcsoportjának frakcióvezetője a facebookon számolt be a rendszerváltás utáni Érd történetében eleddig példátlan esetről. A bejegyzés - ami ITT olvasható - részletesen taglalja, hogy a sajtótájékoztatón elhangzottakat hogyan hamisította meg az ÉrdMost. 

Az alig negyedórás tájékoztatóból - ezt ITT nézheti végig - világosan látszik, hogy a szép lassan Csőzik polgármester propagandamédiájává váló portál hogyan hamisította meg lényeges pontokon a frakcióvezető és az érdi Fidesz elnökének, a korábbi polgármesternek a szavait.

Úgy tudjuk, Simó Károly még aznap helyreigazítást és nyilvános bocsánatkérést kért a portáltól, ám ezt annak ellenére megtagadták, hogy a videófelvétel alapján egyértelmű a hamisítás. 

Az ÉrdMost élére csütörtökön, a közgyűlés balliberális képviselőinek szavazatával kinevezett Kövesdi Péter előélete igen beszédes. (Erről részletesen ebben a posztunkban írtunk.) Kövesdi szakmai karrierje még kádári pártállami időben kezdődött, s egyik fontos állomása az Antall-kormány egyik fő ellenzékének tekintett Egyenleg című műsor volt, ahol riporter-műsorvezetőként dolgozott. Ennek a balliberális médiaműhelynek a nevéhez köthető a rendszerváltás utáni magyar médiatörténet első hírhamisítási botránya. 1992 október 23-án a Bánó András által szerkesztett Egyenleg című műsorban bemutattak egy képsort az aznapi Kossuth téri ünnepségről, ahol a tüntetők egy része fütyüléssel és kiabálással belefojtotta a szót Göncz Árpád köztársasági elnökbe. A felvétel a tüntetőknek ezt a csoportját bőrfejű, Árpád-sávos zászlót lengető fiatalokként mutatta be. Ám mint kiderült, a felvétel nem a tüntetés helyszínén és időpontjában készült, és csak utólag vágták össze az október 23-án rögzített kép- és hanganyaggal. 

Nyilván csak véletlen, hogy Érdre érkezése és kinevezése után rövid idővel az érdi média hasonló botrányba keveredett...

Csőzik László és balliberális csapata a választási kampányban sokszor és dühödten támadta az akkori érdi médiát, azt állítva, hogy elfogultan tájékoztatja az érdieket. Erre bizonyítékot egyszer sem prezentáltak, ugyanakkor tény, hogy bár nyilvános sajtóeseményt elvétve tartottak, ezek mindegyike megjelent a helyi sajtóban.  Csőzikék győzelme után az érdi nyilvánosságban drasztikus változás történt. Először az országgyűlési képviselő nyilatkozatát cenzúrázták ki a már betördelt, nyomdakész Érdi Újságból, most pedig a Fidesz érdi vezetőinek nyilatkozatát hamisították meg durván.

A jövő tehát Érden nem sok jót tartogat azok számára, akik a közügyekről másképpen vélekednek, mint a liberálisok...

 

(Fotó: Csőzik László hivatalos facebook oldala)

süti beállítások módosítása