Kritikusan - Tényszerűen - Őszintén

Érdi Oldal

Érdi Oldal

Csőzik önkényesen figyelmen kívül hagyott egy hatályos közgyűlési határozatot

Így veszített el Érd egy bölcsődét

2020. február 25. - Érdi Oldal

Hiába Csőzik László polgármester tegnap esti kétségbeesett magyarázkodása, a polgármesteri kabinet környezetéből származó információink egyértelműen leírják az érdi bölcsőde-botrány lényegét. Már önmagában is épp elég baj, hogy a balliberális városvezetés veszni hagy egy ilyen fontos és a város számára kedvező pénzügyi konstrukciót jelentő projektet, az ügy azonban sajnos ennél sokkal súlyosabb.

csoziklaszlo1947_600.jpg

Nagy vihart kavart tegnapi bejegyzésünk, amiben megírtuk, hogy a balliberális városvezetés a pályázattól való visszalépéssel önként lemondott a tervezett érdligeti bölcsőde megépítéséről. De nézzük meg részletesen, mi történt!

Csőzik László polgármester tavaly ősszel vette át Érd vezetését, és ő maga is beszámolt arról, hogy az általa felkért szakértőkkel nézeti át a papírokat. Mindenki joggal gondolhatta, hogy ha szakértőkről van szó, akkor biztos tudják a dolgukat. Csakhogy a vizsgálatuk nem terjedt ki a folyamatban lévő pályázatokra.

Csőzik tegnap esti facebook posztjában az előző városvezetésre hárítja a bölcsődeépítés meghiúsulása miatti felelősséget, mondván, az nem rendelte meg a pályázathoz szükséges tervet. Csakhogy ez az állítás nagyon sántít. Az idő rövidsége okán az előző önkormányzat - felelősen - nem vadonatúj terveket szeretett volna készíttetni, hanem a Favágó utcai bölcsőde adaptált tervét kívánta alkalmazni, amiről meg is állapodott a tervezővel. 

Az új városvezetés október 14-én tette be a lábát a hivatalba, vagyis december 8-áig két hónap állt rendelkezésére, hogy a pályázattal kapcsolatos még hiányzó feladatokat elvégezze. Úgy tudjuk, e két hónap során többszőr tájékoztatták a regnáló városvezetést bölcsőde-pályázat ügyéről, akik csak „várták az eredményt”, többszöri jelzés ellenére sem tettek semmit. 

Egy valamit mégis sikerült még októberben elérni: a projekt felelősének Varga Andrást, a Sport Kft. ügyvezetőjét, Csőzik kabinetfőnökét tették meg. Nyilván úgy ítéltek meg, nála hozzáértő kezekben van az ügy – vagy mégsem!

Közben az idő telt-múlt, sok-sok biciklis fotó és szelfi készült, de a munka nem nagyon haladt, ahogy ez az ügy is mutatja. 

Ez a halogató álláspont látszólag egészen december 10-éig tartott. Ekkor - a hiánypótlás beadási határideje előtt egy nappal - született meg a döntés: "A Hiánypótlási felszólításra a szükséges dokumentumokat nem lehet december 11-ig elkészíteni, ezért a projekt várhatóan elutasításra kerül majd.

Január 30-án pedig a városvezetés hivatalosan is közölte a Magyar Államkincstárral, hogy a hiánypótlási felhívásnak nem tesz eleget, tekintettel arra, hogy a pályázat szerinti beruházást nem kívánja megvalósítani.

Vagyis Csőzik László egy hatályos közgyűlési döntést figyelmen kívül hagyva, azt önkényesen megváltoztatva lemondott egy jelentős érdi fejlesztésről és félmilliárd forintról.

Végezetül megjegyezzük: a hiánypótlásban nem kértek teljesíthetetlent, csupán annyit, hogy a pályázó igazolja az engedélyezési eljárás megindítását. Ez tényleg csak pár órás munka. Nekik erre két hónap kevés volt... 

Vajon meddig fognak még visszamutogatni az előző városvezetésre, hogy a hozzá nem értésüket elrejtsék?

Sok-sok kérdés felmerült az üggyel kapcsolatban?
* -     Csőzik Lászlót ki hatalmazta fel, hogy lemondjon félmilliárd forintról?
* -     A polgármester által megbízott szakértők mégis mit csináltak 2 hónap alatt?
* -     A polgármesteri kabinetben ülők mit csináltak 2 hónap alatt?
* -     Tényleg nincs szüksége Érdnek egy újabb bölcsödére?
* -     Csőzik László polgármester mikor fogja belátni, hogy számára ez a városvezetés igen nagy falatnak bizonyul?

süti beállítások módosítása